donderdag 10 april 2014


Welcome to Chimp Eden

Iedereen kent Dr. Jane Goodall wel, de vrouw die leefde met, voor en door de gorilla’s om ze te bestuderen en te beschermen. Grote apen hebben nu eenmaal marktwaarde. Zo ook de chimpansee. Maar die marktwaarde mag eigenlijk geen naam hebben. Het is een schande dat vaak een hele groep chimps wordt afgeschoten, omdat men voor dat ene babyaapje omgerekend € 50,00 kan vangen.

Ik vind het onvoorstelbaar dat mensen anno 2014 nog steeds een aapje willen kopen als huisdier. Knettergek! Je wéét toch onderhand dat deze dieren thuis niet te houden zijn. Maar het gebeurt nog altijd. En als ze door de onmensen die ze aanschaffen gevoed zijn met hamburgers en ijsjes, en gelaafd met alcohol – “zo leuk, om te zien hoe ze daarop reageren”-  dan worden ze verbannen naar een hokje achter in de tuin en wordt er af en toe nog wat eetbaars naar binnen gesmeten. In het gunstigste geval.

The Jane Goodall Institute Chimp Eden – zie www.chimpeden.com – is een opvangcentrum voor de happy few die van een afgrijselijke aftakeling met de dood tot gevolg gered worden. Het is een Sanctuary onder de plaats Nelspruit in Zuid-Afrika. Wij hebben daar een bezoek aan gebracht. Indrukwekkend.

Een jonge ranger gaf ons een interessante privérondleiding en vertelde zonder haperen alles wat je eigenlijk niet weten wilt – hartverscheurend, zoals dieren moeten lijden onder mensenwensen… Gelukkig kunnen opvangcentra vandaag de dag (na getipt te zijn) met een gerechtelijk bevel zo’n verwaarloosde chimpansee ophalen. Dat zijn de geluksvogels die terechtkomen in dit apenparadijs. Ze worden er uitstekend gevoed en als dit gebeurt wanneer ze nog jong zijn, dan komen ze prachtig in hun vacht te zitten. Helaas blijven de mishandelde en ondervoede dieren er vaak schaafmottig uitzien. Ze worden ook niet oud. Maar ze hebben tenminste nog enige tijd een goed onderdak en een liefdevolle verzorging. Pas op: het blijven wilde dieren. Steek je een vinger naar ze uit, dan bijten ze die lustig van je hand af. Het blijven apen en als zodanig dienen ze gerespecteerd te worden.

Wist je dat het DNA van de chimpansee voor 98% overeenkomt met dat van de mens? Zou die ontbrekende 2% nou bepalen, dat mensen van die rare, in mijn ogen misdadige dingen doen met onschuldige dieren?

Het doet immens goed, dat iemand deze Sanctuary heeft opgericht. Hij woont op het eigen terrein – 1000 hectare – tegen een berg aan. Op zijn terrein lopen nog veel meer apen rond, maar dan in vrijheid. Ook giraffen kwamen we tegen en wat impala’s. De rust was overweldigend. We spotten tevens een landingsplaats voor een eventueel privévliegtuigje of een heli. Onze ranger had deze weldoener nog nooit ontmoet, maar via filmbeelden had hij enorm veel van hem geleerd, zei hij respectvol. “Is hij al oud?” vroeg ik, denkend aan een grijsaard die met de horizon in zicht wellicht nog iets goeds in zijn leven wilde doen. “Nee,” antwoordde de ranger. “Hij is ongeveer midden 30, schat ik.” Welcome to Chimp Eden!


 

2 opmerkingen:

  1. Een mooi verhaal Giselle, fijn dat er nog nadenkende mensen zijn die wel door hebben wat wij dieren soms aandoen, de vraag blijft overeind staan, wie zijn eigenlijk de echte beesten... Mijn oude moeder zei vroeger al, als je de mensen leert kennen, ga je van de dieren houden.... (en dat wil ik zeker niet generaliseren) Er zijn zeker goede mensen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mee eens, Teus, dank voor je reactie. Gelukkig zijn er ook goede mensen, die zich inzetten voor wat dieren aangedaan wordt.

    BeantwoordenVerwijderen