vrijdag 18 april 2014


Positief denken helpt!                                                                                       

Daan Lautenschutz uit Schoorl is een schoolvoorbeeld van de positeif-denken-methode uit “The Secret”, het in vele talen mooi uitgebrachte boek van Rhonda Byrne dat lang de bestsellerlijsten sierde. Het geheim, dat zij daarin onthult, kan ons alles geven wat we wensen. Zou het dan toch werken?

Daan, een gemoedelijke “onderbouwer”, achterkleinkind van de Bergense kunstschilder Jaap Min, heeft vermoedelijk nooit gehoord van dit boek. Maar hij zag dat hij via rijwielhandelaar Masteling uit Groet aan een speciale winactie kon meedoen van Gazelle. Dit aloude rijwielmerk heeft een unieke Gouden Damesfiets geproduceerd in limited edition, ter ere van de Olympische Spelen in Sochi. Het enige dat Daan moest doen, was het raden van het juiste aantal medailles voor Nederland, vóórdat de spelen begonnen waren. Daan dacht na en gokte: 24 stuks.

Zijn lieve en enthousiaste moeder die alles opzij zet voor haar gezin, trapte het dorp rond op een oud, nog deugdelijk maar gammel beestje. Zonder klagen. Al liet ze haar oog wel eens glijden over de mooie tweewielers die ze her en der zag glimmen onder de zon. Toch trok ze er geen geld voor uit: haar drietal gaat in alles voor.

“Geeft niet, mam,” zei Daan. “Houd het nog even vol. Ik ga die gouden fiets voor jou winnen.” In gedachten zag hij het voor zich. Moeders glimlachte, broertje en zusje schaterden het uit en vader gaf zijn zoon het voordeel van de twijfel. “Ja, hoor, Daan. Dat zal wel,” riepen ze in koor. En Daan knikte. Inmiddels haalden de Nederlandse teams aardig wat medailles binnen. Het zou goed komen.

Het Uur-U naderde. Het door hem gegokte medailleaantal was binnengehaald. Zou hij de enige uit de regio geweest zijn die het juist had? Hij twijfelde niet. De hele week vertelde hij thuis dat hij vrijdag dús die fiets zou winnen. Voor zijn moeder. Hij was zelfs al naar de rijwielzaak gegaan om te vragen naar de uitslag. Die wisten ze daar al, maar ze mochten nog niets verklappen. Spannend!

Op de dag van de uitslag kwam ik moeder en oudste zoon tegen. Lopend, haar fiets aan de hand, de Benjamin van het gezin achterop. “Mijn voorvork is gebroken, moet je zien,” was desondanks de  stralende  begroeting. Ik reageerde ontzet. Jeetje, een flinke kostenpost. “Nee hoor,” riepen ze in koor.  Een trotse moeder liet erop volgen: “Daan heeft net een Gouden Gazelle voor me gewonnen! We mogen hem zó ophalen!”

Alsof dat nog niet genoeg was…Het gezin toog op 19 maart naar Naturalis in Leiden. Daan had ook aan een andere wedstrijd meegedaan en een Meet & Greet gewonnen met Tv-bioloog Freek Vonk. Zie je nou? Wat is uw wens? Wat let u? The Secret. Daan is een natuurtalent. Het werkt. En volgens mij is hijzelf de hoofdprijs.

 
Deze Blog verscheen tevens in Het Bergens Nieuwsblad van 16 april 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten